Nový modul Metodického portálu – Profil Učitel21

Spouštíme první novinku letošního školního roku – aplikaci Profil Učitel21. Je to pomůcka pro mapování digitálních kompetencí učitelů, nástroj určený k sebehodnocení vlastních schopností učitelů pracovat s digitálními technologiemi.

Aplikace obsahově vychází z Evropského rámce digitálních kompetencí DigCompEdu, který je všeobecně uznávaným evropským standardem tyto schopnosti definujícím a který také MŠMT přijalo jako oficiální model a popis digitálních kompetencí učitelů. Vede učitele k poznání, kde se na cestě k plnému využití možností současných technologií ve výukovém procesu nachází a jak by mohl ve svém zdokonalování pokračovat.

Doufáme, že nástroj Profil Učitel21 se vám stane dobrým průvodcem, nasměruje vaše kroky na vaší cestě s digitálními technologiemi ve škole, ve výuce. Budeme rádi, když si aplikaci vyzkoušíte, ideálně když ji využijete k sebehodnocení vlastních digitálních kompetencí. Budeme také rádi za vaše postřehy.
Aplikace je zatím v beta verzi. V letošním školním roce bude procházet mnohými změnami, ostrou verzi plánujeme spustit do konce roku 2019.
„Úkolem Profilu Učitel21 je osvětlit v pozadí dosud schované netušené obrysy toho, jak mohou technologie při správném využití umocňovat výukové výsledky žáků a budovat i ty digitální kompetence, k nimž bez technologií vůbec dospět nelze.“
– Bořivoj Brdička –
Sledujte informační stránku o inovacích Metodického portálu: inovujeme.rvp.cz
Inovace metodického portálu probíhají ve spolupráci s projektem PPUČ.